Világbékemenet

2009.09.08. 22:02 - hztamas

Címkék: menu

A Világ Körüli Menet a Békéért és az Erõszakmentességért: egy humanista javaslat

A Világ Körüli Menetet a Békéért és Erõszakmentességért 2008. november 15-én indították útjára az Argentínában található Punta de Vacas-i Tanulmányozás és Elmélyülés Parkjában megrendezett Szimpózium során.

A Menet célja, hogy felhívja a figyelmet arra a veszélyes globális helyzetre, amelyben élünk, egy lehetséges nukleáris konfliktus megnövekedett veszélyére, a kiújult fegyverkezési versenyre valamint az idegen területek erõszakos katonai megszállására.

A Menet egy példa nélküli társadalmi mozgósítást javasol, melyet a Humanista Mozgalom egyik szervezete, a Háború Nélküli Világ Alapítvány kezdeményezett.

A kezdetek óta a dolgok gyorsan fejlõdtek. Pusztán néhány hónap alatt ezrek csatlakoztak a Világ Körüli Menethez, pacifista és erõszakmentes szervezetek, számos intézmény, ismert személyiségek a tudomány, a kultúra és a politika területérõl, emberek, akiket érzékenyen érint a jelenlegi helyzet sürgõssége. Számos kezdeményezés is útjára indult már több mint 100 országban, és a Menet egy gyorsan fejlõdõ jelenséggé vált. (http://www.theworldmarch.org/)

A JELENLEGI HELYZET
Mára kritikus helyzet alakult ki világszerte, melyet hatalmas térségeket érintõ szegénység, valamint a különbözõ kultúrák közötti összetûzések jellemeznek. Erõszak és megkülönböztetés szennyezi be a társadalom széles rétegeinek mindennapjait. Sok területen fegyveres konfliktusok zajlanak, és jelenleg a nemzetközi pénzügyi rendszer mély válságát is tapasztalhatjuk.

Mindezek közül is kiemelkedik a legsúlyosabb probléma: a növekvõ nukleáris fenyegetés. A jelenlegi pillanat rendkívül összetett. Nem csak a nukleáris hatalmak felelõtlen érdekeivel kell számolnunk, vagy az olyan erõszakos csoportok õrültségével, akik adott esetben hozzáférhetnek a nukleáris anyagokhoz, de figyelembe kell vennünk egy olyan nukleáris baleset lehetõségét is, mely pusztító konfliktust vonna maga után.

Nem elszigetelt válságok összességérõl van szó. Egy olyan rendszer globális bukásának vagyunk szemtanúi, melynek módszere az erõszak, központi értéke pedig a pénz.

A VILÁG KÖRÜLI MENET JAVASLATAI
Ahhoz, hogy elkerüljünk egy jövõbeli katasztrófát, ma kell legyõznünk az erõszakot, és követelnünk a következõket:
• a világ atomfegyverkészletének leszerelése;
• a megszálló csapatok azonnali kivonása a megszállt területekrõl;
• a hagyományos fegyverek fokozatos, arányos és egyidejû leszerelése;
• az országok közötti megnemtámadási egyezmények aláírása;
• a kormányok utasítsák el a háborút mint a konfliktusok megoldásának eszközét.

Sürgõs feladat a békével és a leszereléssel kapcsolatos tudatosság elterjesztése. Ugyanakkor az is fontos, hogy felébresszünk egy olyan erõszakmentes tudatosságot, mely nem csak a fizikai erõszakot utasítja el, hanem az erõszak minden más formáját is: gazdasági, faji, lelki, vallási, szexuális stb. Ez az új érzékenység kell hogy gyökeret verjen világunkban és ösztönözze a társadalmi struktúrákat, megnyitva ezzel az utat egy Egyetemes Emberi Nemzet felé.

Követeljük a jogunkat a békéhez és a szabadsághoz. Nem élünk szabadságban, amikor erõszaktól fenyegetve élünk.

A Világ Körüli Menet egy felhívás mindenkihez, hogy egyesítsük erõinket, és vállaljunk felelõsséget a világ átalakításáért, hogy gyõzzük le a személyes erõszakot, hogy munkálkodjunk a közvetlen környezetünkben és mindenhol, ahová a befolyásunk elér.

A MENET A GYAKORLATBAN
A Világ Körüli Menet a Békéért és az Erõszakmentességért keretén belül már jelenleg is számos kezdeményezés és akció indult útjára, melyek száma a következõ hónapokban meg fog sokszorozódni. Ezek közül egy az a szimbolikus menet, melynek során egy nemzetközi és interkulturális csapat hat kontinensen halad majd át. Ez a menet 2009. október 2-án – az Erõszakmentesség Világnapján – indul Wellingtonból, Új-Zélandról, és 2010. január 2-án érkezik Argentínába, Punta de Vacasba, az Andok lábaihoz.

Ez alatt az idõszak alatt a világ több száz városában szerveznek majd meneteket, fesztiválokat, fórumokat, konferenciákat és más eseményeket, hogy felhívják a figyelmet a Béke és az Erõszakmentesség sürgõs üzenetére. A Menethez való csatlakozásra felhívó kampányok pedig megsokszorozzák majd ezt a jelet, hogy olyan széles körben terjedjen el, ami ma még elképzelhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://hufot.blog.hu/api/trackback/id/tr831373213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása